3 Şubat 2015 Salı

Longyearbyen - Norveç

Gez-Gör-Eğlen!

Haritayı açtım ve rastgele bir yer seçtim. Karşıma çok güzel bir yer çıktı: Longyearbyen! 
Burası hakkında biraz bilgi topladım ve sizlere bunlardan bahsetmek istiyorum.
Longyearbyen, Kuzey Buz Denizi'nde Norveç'e bağlı takımadalardan biri. Ayrıca takımadaların oluşturduğu Svalbard yönetim biriminin başkenti.




"Kuzey Kutbuna yakın konumundan dolayı Longyearbyen'de ekim sonu - şubat ortası arası gece yaşanırken, nisan ortası - ağustos ortası arası gündüz yaşanır. Adada hâkim olan iklim tundra türüdür. Longyearbyen adasının - Spitzberg'den ayrı olarak- yüzölçümü 242,86 km² olup, nüfusu 2010 verilerine göre 2500'dür."






Rengarenk! Çok güzel değil mi?

"Ada, 1906 yılında John Munroe Longyear tarafından keşfedilmiştir. Ve adanın ismi kâşifinin soyadı Longyear'dan gelmektedir. Sondaki "byen" takısı, Norveççe'de şehir mânâsına gelmektedir. İkinci dünya savaşı sırasında Almanlar tarafından ele geçirlmesi istenmediğinden SSCB tarafından 1943 yılında yerle bir edilen şehir, II. Dünya Savaşı'ndan sonra tekrar SSCB tarafından yapılandırılmıştır. 1990'ların öncelerine kadar bölgede en önemli endüstri kolu kömür madenleriydi."
1920 -  Longyearbyen 
"Adaya, yaz ve kış aylarında birçok turist gelir. Adanın bu denli fazla turist çekmesinin en öncelikli sebebi Norveç'te sadece birkaç yerde bulunan, yasal olarak izin almadan kar araçları sürülebilen arazilerin bulunmasıdır. Longyearbyen dünyanın en kuzeydeki şehri olma özelliğini taşır. Kent merkezinin hemen dışında yılda ortalama 90.000 yolcu taşımakta olan bir de havaalanı bulunur. Norveç'te, Oslo'dan ve Tromsø'den şehre düzenli uçuşlar yapılır."



























İşte bu da bir diğer büyüleyici özelliği...
Gökyüzündeki yeşil ışık hüzmesi, Kutup ışıkları veya Aurora Borealis olarak adlandırılan Kutup bölgelerinde gökyüzünde çok rahat görülen ve dünyanın manyetik alanı ile Güneş'ten gelen yüklü parçacıkların etkileşimi sonucu ortaya çıkan doğal ışımalardır.


Hiç yorum yok :

Yorum Gönder